Новоосновано удружење „Врличка крајина“ је, 15.07.2018, за своје чланове организовало присуство познатој туристичкој манифестацији „Косидба на Рајцу“ којом се чува народна традиција сеоских моба – карактеристична и за Далматинску загору.

У предивној природи и пријатним временским приликама, а пред више љиљада гледалаца из целе Србије, за звање најбољег косца такмичило се 23 учесника, већином Крајишника. Признање „Златну косу“ освојио је Милорад Сладојевић из Мркоњић Града.

Једнодушну, завичајну подршку 30-ак Врличана, у кошењу планинске траве уживао је косац Драго Богавац из Кољана – села које је лоцирано у непосредној близини средњевековног манастира Драговића. Он је пленио пажњу присутних јер је био обучен у живописну ношњу Чувара Христовог гроба – јединственог обичаја у Српској православној цркви који се вековима практикује у храму Св Николе у Врлици.

Такође, треба истаћи податак да је агилни Богавац минуле године победио у ревијалном делу такмичења, као и да обавља дужност председника косаца Србије.