Након насилног разбијања друге Југославије и егзодуса српског становништва са прадедовских огњишта, храмови Српске православне цркве у Врличкој крајини су жељни верника. Примера ради, у суботу 22 јуна 2019. на Вечерњој служби у манастиру Драговићу присуствовало је само двоје људи. Изузетак од наведене констатације десио се следећег дана у храму Св Николе у Врлици, у коме сам, заједно са 20-ак верника, присуствовао несвакидашњој Светој литургији којом је чинодејствовао отац Јован – сабрат манастира Драговића.

На дан Христовог васкрсења, породица Милана Милаша из Цетине имала је посебан разлог за славље, јер су током службе, Светој тајни крштења и Светој тајни миропомазања, приступила два њена члана. Божију благодат добили су: Миланова тридесетогодишња кћерка Сандра (живи и ради у Београду), као и унука Ана (беба у пеленама, живи у Москви) – треће дете Милановог зета Јевгенија Дрожжина из Руске федерације и кћерке Андријане.

Намеће се потреба појашњења бракова чланова породице Милаш са руским држављанима. Наиме, устаљена је пракса да се Срби на раду у Русији радо жене Рускињама, па је тако и Милан Милаш за брачног друга изабрао московљанку Олгу. На другој страни, веома су ретки случајеви да се Руси жене Српкињама, а управо је тако поступио млађани Јевгениј и за животну сапутницу изабрао Андријану Милаш. У складном браку већ су стекли троје деце. Двоје деце – Стефан и Кристина крштени су у Москви, а треће – Ана у Врлици. Из предоченог није тешко закључити да је, крштењем бебе Ане у Далмацији, духовно оснажена православна, руско-српска веза на релацији Москва – Врлика.

Изузетно повољан утисак да ће савесно обављати обавезу трећег, духовног родитеља у хришћанском васпитању тј. обожењу нових чланова Христове заједнице, оставила је расположена, двострука кума Смиља Керо (дев. Кнежевић), која је скоро сво време брижљиво држала кумче у наручју.

Свечани чин крштења и миропомазања прослављен је трпезом љубави у парохијском дому, уз пријатан разговор са оцем Јованом.

Милош Мељанац

фотографије: Владимир Маринко и Милош Мељанац