Неколико стотина љубитеља националне историје је 4 новембра, у склопу обележавања стогодишњице од завршетка Великог рата, имало прилику да, на Новом гробљу, присуствује „јавном часу“ о знаменитим српским војсковођама и херојима. Међу присутнима била је и мања дружина чланова Удружења „Врличка крајина“.

У обилазак вечних почивалишта знаменитих војвода, официра, подофицира и војника, групу је предводила др Виолета Обреновић – историчар уметности. О великом интересовању посетилаца да што више сазнају о легендарним војводама, јунацима и обичним војницима речито сведочи податак да је прекорачено уобичајено време обиласка од 2 часа. Такође, због недовољног простора у реновираној костурници бранилаца Београда, група се поделила у две смене, којима је са пуне пажње и стрпљења најбитније податке пружала г-ђа Обреновић.

Мимо плана, знатижељу присутних привукла је монументална руска костурница, као и надгробни споменик руском царском посланику на српском двору – Николају Хартвигу – великом пријатељу српског народа.