Премијерно приказивање документарног филма „Милошево насеобина удовица“ аутора Милоша Мељанца одржано је 15 новембра у великој сали општине Нови Београд. О филмском остварењу говорили су: проф др Веран Станчетић, бивши конзул у Скопљу Љиљана Танасијевић и аутор (уједно камерман, сценариста, режисер и продуцент). Заједничка констатација уводничара јесте да многи злочини над сународницима који су извршени у протеклом веку нису истраживани, а камоли чињенично осветљени. Из тог разлога филмско остварење о масакру над међуратним, далматинским колониста смештеним на мочварне недођије Прилепског поља представља позитиван искорак у неговању културе сећања. Наиме,  документарним филмом је спречено да заборав прекрије мученичку смрт девет радно-способних сељака, јер је на светлост дана испливаала права истина која је вешто скривана пуних 75 година. Кључну подршку у овом пројекту аутору су пружили потомци међуратних колониста, Славе Илијоски и Марио Величковић (оба потичу из лозе Арамбашића).

Треба истаћи податак да је Мељанац са документарним филмом „Милошево насеобина удовица“ крунисао вишегодишњи истраживачки рад који се надовезује на књигу под истоветним насловом, а која је минуле године објављена посредством Издавачке куће „Прометеј“ из Новог Сада. Неколико нових чињеница унето је у документарац првенствено захваљујући саосећајним Македонцима из околине Крушева, који су аутору и његовим сарадницима доставили драгоцена сведочанства. Тиме је употпуњена слика о страдању невиних Далматинаца, који су масакрирани само због своје припадности српском народу.

У уметничком делу програма кроз стихове пуне емоција, догађај којим је једно сеоце преко ноћи претворено у насеобину удовица, представила је песникиња Јелена Катић, а „врличку атмосферу“ у сали дочарао је Немања Мељанац обучен у одежду Чувара Христовог гроба.

После пројекције филма, свим правним и физичким лицима уручене су захвалнице за допринос у његовој изради и промовисању.