Успеху наших прегалаца из области културе придружила се и група Врличана и у пријатном расположењу, у дупке пуној сали Коларчеве задужбине, прославила одлуку УНЕСКА да упише певања уз гусле на Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства, као део културног наслеђа Србије. Складно укомпонован програм свечаности карактерисали су наизменични говори културних посленика и наступи еминентних гуслара. Једном речју, милина је обузимала све присутне у сали, јер су били сведоци српске слоге владиног и невладиног сектора која је, на међународном плану, крунисана великим успехом. Тиме је један битан сегмент српског културног и националног идентитеа – криво гудало, са којим је пре два века, кроз епске циклусе слободољубивог српског народа, језички реформатор Вук Караџић упознао Европу, у новембру ове године добило и званичну оверу од стране УНЕСКА.

По завршетку културне манифестације приљежни Врличани су искористили прилику да «закуцају на праве адресе» и успоставе контакте са представницима државних органа и институција и упознају их са садржином апела који су упутили министру културе г-дину Вукосављевићу. Подсећања ради, апел се односи на заштиту нематеријалне културне баштине коју дели више националних заједница, конкретно на музички израз ојкање и на Врличко коло.

Од бројних сусрета успели смо са да фотоапаратом забележимо срдачан разговор са новинаром Гораном Лучићем, који је задужио Врличане својим надахнутим извештајем са прославе 400 година постојања цркве Св Николе у Врлици.