Почетком фебруара у нашој престоници одржао се величанствен догађај из области културе сећања. Наиме, 02.02.2024. у препуној сали Руског дома отворена је изложба Знаменити Срби Далмације аутора мр Милорада С. Кураице из Суботице, а пореклом из Плавна код Книна. Поред Београда, до сада је путујућа збирка портрета са преко 100 истакнутих Далматинаца православаца и католика обишла АП Војводину (Суботицу, Нови Сад, Станишић код Сомбора, Кикинду, Зрењанин, Панчево, Вршац и Сомбор), Републику Српску (Приједор, Бања Луку и Добој), суседну Мађарску (Деску) и САД (Чикаго). Комплетан двосатни импресивни програм отварања изложбе у Београду можете погледати на адреси https://youtu.be/5n_S_Z9wrxU?si=z8XZcCoIPD-aa2gz

Треба истаћи податак да су са подручја Врличке крајине у збирку уврштени: епископ далматинско-истријски Никодим Милаш из Шибеника, а пореклом из Цетине, рвач Бошко Маринко из Кољана, фудбалер Илија Петковић из Книна, а пореклом из Маовица и ликовни уметник, скулптор и вајар Милан Четник пореклом из Цетине.

Они знатижељници које желе да сазнају имена изабраних далматинских великана, (постављено 114 портрета знаменитих Далматинаца) могу то учинити у наредних неколико дана у Руском дому.  

Захваљујем се ентузијасти мр Милораду Кураици на уложеном огромном труду и његовој сестри Анђи (јер је изложба од компетентних стручњака оцењена да  је у равни са институционалним пројектима) и желим им много успеха у даљем раду.

Милош Мељанац